Piamia Učitelji savjetuju - pet vještina za predškolce

Učitelji savjetuju - pet vještina za predškolce

Polazak u školu predstavlja velik izazov za naše predškolce, ali i za cijelu obitelj. Roditelji su svjesni promjene koja će se dogoditi i svim silama svemira trude se pomoći svome predškolcu kako bi u svijet škole zaokračio sa što manje muka. S tom idejom na umu roditelji često uče djecu čitati, pisati, crtati, no učitelji predlažu nešto sasvim drugo!
Samostalnost

Samostalnost u svakom segmentu djetetova života izuzetno je važno u školskom okruženju. Vaš predškolac treba biti samostalan u odijevanju. To znači da samostalno treba znati presvući odjeću prije i nakon sata tjelesnog, samostalno odijenuti jaknu i tenisice, a ako ga u školu šaljete sa vezicama, i taj bi izazov trebao svladati bez problema. Izuzetno je važno da dijete samostalno može jesti odnosno narezati meso te poznavati pravila bontona.


Pospremanje

Često kao roditelji upadamo i u ovu zamku! "Nemoj ti - ja ću!" kod pospremanja. Naučite svoje đake prvake pospremiti svoj radni prostor - sobu, radni stol, krevet. Neka vam pospremanje bude svakodnevna rutina. Upravo pospremanje potiče vještine organizacije koje nam kasnije pomažu u čitanju s razumijevanjem i organizaciji pisanih radova.


Higijena

Naučite svoje dijete da UVIJEK nakon dolaska u školu te prije užine opere ruke sapunom. Kako pravilno oprati ruke? Pogledajte u prilogu s grafičkim prikazima koje je za sve nas osmislio Hrvatski crveni križ. Pravilno pranje ruku osigurat će vašem djetetu zdravlje i pripomoći i kolektivnom zdravlju u razredu vašeg djeteta. Učiteljice će vam biti zahvalne na tome! :)

Organizacija vremena

Razigrani prvašići baš i nemaju percepciju vremena te stoga često zaboravljaju na neke aktivnosti i dužnosti. Kako im pomoći da svoje vrijeme strukturiraju od početka školovanja kako bi im kasnije obrazovanje bilo lakše? Stvaranje vizualnog rasporeda za svaki dan koji uključuje obiteljske aktvinosti, kućanske obveze, školske zadatke i izvannastaven aktvinosti.


Motivacija

Na početku školske godine većina školaraca motivirana je za odlazak u školu u usvajanje novih znanja i vještina. No kako vrijeme prolazi, škola postaje rutina te samim time "dosadna". Tada nastupaju roditeljske muke motiviranja djeteta za izvršavanje školskih obveza i učenja. Motivacija je izrazito važna u našim životima. I sami gotovo sve obveze izvršavamo motivirani nečime. Stoga možete sa vašim školarcima sastaviti listu kojom će ostvariti određeni cilj - bolju ocjenu, obiteljski izlet ili više slobodnog vremena.


U školske klupe bez puno muke - priručnik za roditelje djece predškolske dobi

Ovaj kratki priručnik osmislio je tima mladih logopeda, a u suradnji sa učiteljima i drugim stručnim suradnicima. Priručnik je rezultat dugogodišnjeg rada s djecom prvih razreda i obuhvaća najčešće probleme i izazove s kojima se učenici i učitelji susreću u prvom razredu, a roditelji pripremom i razgovorom s djetetom mogu spriječiti da do njih dođe.

Unutar ovog priručnika za vas, roditelje, pripremili smo kratak pregled razvojnih obilježja djece predškolske i rane školske dobi te najčešće izazove koji se u dječjem razvoju nalaze. Također, u svakom poglavlju pripremili smo aktivnosti i materijale spremne za ispis kako bi sve školske izazove u prvim danima polaska u školu lakše prebrodili.

Uz svaku kupnju slikovnice "Pia Mia ima novog prijatelja" namijenjene djeci predškolske dobi (od 5 do 7 godina) potpuno besplatno darujemo digitalni priručnik koji će doći na vašu e-mail adresu.