Piamia Jesenska čarolija: 6 aktivnosti za djecu od 2 do 7 godina

Jesenska čarolija: 6 aktivnosti za djecu od 2 do 7 godina

Jesen je vrijeme kada smo primorani, za razliku od ljeta, veći dio dana/tjedna provesti u zatvorenom prostoru. Ponekad nam kiša progleda kroz prste, sunce osmjehne svojim zrakama pa možemo u zajedničku šetnju – do parka, a još bolje do obližnje šume.

Šuma je, za razliku od našeg vremena, ujesen bogata i raskošna. Priroda nas daruje brojnim prirodnim materijalima koje možemo iskoristiti kako bismo se dobro zabavili i naučili mnogo novih stvari te poticali našu djecu u brojnim razvojnim područjima.

Kesteni, grančice, češeri, lišće u tren oka postaju predmeti potrage, detektivska ili matematička zagonetka. Ovisno o dobi djece možemo osmisliti brojne aktivnosti koje možemo provesti u šetnji ili nakon šetnje u vlastitom domu. Evo nekoliko zabavnih i poticajnih! Osim jezično-govornih vještina, potičemo finu i grubu motoriku, pećući seListopadni lov na slova

Pripremite kartice s različitim slovima i riječima te ih pričvrstite na suhe jesenske listiće. Zatim organizirajte šetnju u prirodi i potaknite djecu da traže listiće sa slovima ili riječima. Kada pronađu listić, neka ga donesu natrag i pokušaju izgovoriti riječ koja se nalazi na listiću. Ova aktivnost potiče prepoznavanje slova, glasovnu raščlambu i stapanje, izgovaranje riječi i istraživanje okoline. Namijenjena je djeci predškolske dobi te školarcima.


Jesenska slikovnica

Ova aktivnost može se prilagoditi za djecu od druge godine pa sve do škole. Dajte djeci da sakupljaju jesenske listiće, šišarke, kestene i druge prirodne materijale koje možete pronaći u šetnji šumom ili parkom. Zatim ih potaknite da izrađuju svoju jesensku slikovnicu tako da te materijale zalijepe na stranice i opišu ih ili napišu kratke priče o svakom predmetu. Ova aktivnost potiče kreativno pisanje, proširivanje rječnika i pripovijedanje. Predlažemo da u ovu aktivnost uvedete brojne suprotnosti kojima možete opisati određen predmet ili pojavu u jesenskom dobu. Npr. dugi i kratki list, tamnu i svijetlu boju i slično.


Bojanje jesenskih listića

Ovo je jedna malo „neurednija aktivnost“, ali djeca će ju obožavati! Djeca mogu skupiti suhe jesenske listiće i koristiti ih kao "platno" za slikanje. Dajte im boje i kistove i potaknite ih da stvaraju umjetnička djela na listićima. Tijekom ovog procesa, možete razgovarati s djecom o bojama, oblicima i teksturama koje vide na listićima. Kada završite ukrašavanje listića, „negativ“ otisnite na papir i vaše obiteljske slike i umjetnička djela su gotova.

Pisanje pisma Jeseni

Za naše školarce jedna kreativna aktivnost pisanja. Potaknite djecu da napišu "pismo" gospođi Jesen, izražavajući svoje osjećaje prema ovoj godišnjem dobu, povezujući ih brojnim pridjevima, suprotnostima i opisima. Pomozite im da koriste opise i riječi koje su naučili tijekom jeseni. Nakon što napišu pismo, možete zajedno pročitati i razgovarati o tome što vole u jeseni, što se u prirodi događa te što ljudi rade u jesen.


Senzorne jesenske kutije

Kao što smo već rekli, jesen je bogata senzornim materijalima i bojama. Šetnja šumom odlična je prilika za prikupljanje materijala koje ćemo iskoristiti za igru i izrazu senzorne kutije. U senzornu kutiju možemo ubaciti lišće, kamenčiće, šišarke, grančice. Potrebna nam je veća kutija i malo mašte. A ako u igru ubacimo djetetove omiljene figurice životinja ili autiće i druga vozila, zabavi neće biti kraja.


Jesenska matematika

Koristeći sve prirodne materijale možemo usvajati brojne predmatematičke koncepte i znanja. Možemo uspoređivati duljinu štapića ili visinu šišarki. Kesteni u tren oka postaju jabuke koje možemo prebrajati, zbrajati i oduzimati. Od štapića i kestena možemo pisati brojeve, a listovima možemo uspoređivati širinu.
A kada nam gospođa Jesen ne da izaći iz kuće, obiteljsko druženje uz slikovnicu pravi je spas. Pia Mia slikovnice pružit će vam, uz klasično čitanje tiskanog materijala, zabavne i poticajne aktivnosti na tabletu ili mobitelu. Zajedničko igranje igara prilika je za interakciju s djecom, a ne „spas“ i kupovanje roditeljskog vremena. Uz zabavne igre roditelji unutar aplikacije mogu pročitati roditeljski priručnik sa svim normama dječjeg razvoja. Potražite i druge zabavne ideje za aktivnosti na putovanju ili u dječjoj sobi.


Naruči slikovnicu


Kada čitanje prestane biti „in“, Pia Mia jesenski listići spasit će stvar! Osmišljeni su za djecu predškolske dobi te će na vašu mail adresu doći u digitalnom obliku. Tako možete odabrati koje listiće želite rješavati s vašim mališanima, a digitalni format pruža vam ispisivanje iznova i iznova dok neku vještinu ne svladate. Unutar listića možete pronaći aktivnosti za poticanje predvještina čitanja i pisanja, grafomotorike, vizualne percepcije i jezičnog razumijevanja i produkcije.Preuzmi radne listove