Svaki roditelj za vrijeme vožnje susreće se s rečenicama “Mama! Meni je dosadno!” ili “Koliko još imamo?”. Kako bismo izbjegli ta i još mnoga druga pitanja i “njurganja” pribjegavamo korištenju mobitela i tableta. O štetnom utjecaju ekrana na dječji jezično-govorni razvoj možete pročitati u članku portala logoped.hr, a mi ćemo vam u narednih nekoliko redaka preporučiti neke zabavne aktivnosti za vas i vaše mališane!

Priprema za putovanje

Prije putovanja važno je djeci dopustiti da u “veliku torbu” spreme igre i igračke s kojima se najčešće igraju kod kuće. No, vaš zadatak je u posebnu torbu spremiti igre i igračke koje će spasiti “duge i dosadne” sate vožnje do zajedničkog odredišta. Ovisno o dobi djece to mogu biti zvučne igračke, taktilne slikovnice ili karte poput Uno, Crni Petar ili Automobili. Naravno, ako niste skloni mučninama, pokoja bojanka i pernica s bojicama i flomasterima neće biti na odmet. Dapače! Većina djece će ih rado prihvatiti i krenuti u bojanje. Na poveznici preuzmite neke od dostupnih bojanki!

Krenuli smo! I … što sada?

Onoga trenutka kada ste svezali sigurnosne pojaseve uzbuđenje vezano uz putovanje na samom je vrhuncu! Budući da djeca nemaju razvijen pojam o vremenu kao odrasli, pojedina djeca već nakon 10-ak minuta vožnje znatiželjno zapitkuju “Koliko još ima!”. Ali, to je sasvim uredu i uobičajeno! Upravo taj trenutak vrijeme je za naše igre!

 

Kako bismo izbjegli ovakve izraze lica za vas smo pripremili 10 igara za vas i vaše mališane u vašem automobilu! Zabava je zagarantirana!

Igre pogađanja

Sve igre pogađanja imaju isti zadatak! Pogoditi što je pokretač igre naumio!

Recimo da želite s vašim djetetom ponoviti nadređene pojmove (kategorije voća, povrća, alata, namještaja). Igru ćete započeti tako da djetetu prvo objasnite koju kategoriju ste odabrali, a zatim djetetu postavlja pitanja na koja možete odgovoriti sa DA ili NE (npr. je li voće kiselo). 

Igru možete organizirati i tako da dijetetu opisujete “Vidim nešto što …. je crveno!” Naravno predmet mora biti u vašem i djetetovom vidokrugu.

Igre opisivanja

Zamislite neki pojam koji obično možete susresti na vašem putovanju (npr. Tunel). Opisujte taj pojam, a zadatak djeteta jest pogoditi o kojem pojmu se radi. Npr. kroz njega prolazimo kako bismo došli s jedne strane brda na drugo.

Naravno, dajte priliku i djetetu da zamisli svoj pojam te vam ga objasni. Naravno, ključnu riječ dijete ne smije izreći. 

Igre memorije i zapamćivanja

Budući da putujete s djecom možete poigrati jednostavnu igru zapamćivanja. Igru započinjete rečenicom: “Idem na izlet i spremio/spakirao sam …” te nadopunjujete nekom riječju, npr. čarape. Dijete ponavlja rečenicu, vašu riječ te dodaje svoju, npr. “Idem na izlet i spakirao sam čarape i majicu!”. Igra završava kada netko zaboravi dio “opreme”. Sa starijom djecom možete pokušati igru zapamćivanja nizova brojeva.

Igre nabrajanja ...

Ova igra vrlo je jednostavna. Starijoj djeci možete ograničiti vrijeme za odgovor. Npr. postavite zadatak “Nabroji 3 šumske životinje.” ili “Nabroji 4 životinje koje imaju rep!”. Također možete postaviti dvočlane ili tročlane upute, ako su zadaci prelagani. Npr. “Nabroji 2 životinje koje plivaju i 3 koje lete. ” Budite kreativni u smišljanju zadataka za vaše mališane. Ako im igra prestane biti zanimljiva dopustite da i oni budu “organizatori” i vama zadaju određene pojmove.

Zadaci za naše predškolarce!

Ako imate dijete pred polazak u školu, evo što zajednički možete odigrati!

Slovo na slovo

Igra je vrlo jednostavna! Zadajte si određen vremenski okvir (brojač na mobitelu, kada prođete 5 auta). Igru započinje igrač koji govori neku riječ i njen prvi glas. Drugi igrač treba smisliti svoju riječ s tim glasom. Gubitnik je igrač koji “probije” vremensko ograničenje ili se ne može sjetiti niti jedne riječi. 

Teža varijanta ove igre je traženje riječi koje završavaju određenim glasom.

Slogova bomba

Slogovna bomba slična je igri Slovo na slovo, a igra se slogovima. Ponovno zadajte vremensko ograničenje (najbolje brojač ili alarm). Odredite neki slog (npr. MA). Zadatak vas i vašeg djeteta je u vremenskom okviru, naizmjence navoditi riječi koje počinju zadanim slogom (MAma, MAčka, MArmelada). Gubitnik je onaj koji bude “na potezu” po isteku ograničenja.

Teža varijanta ove igre jest uočavanje zadnjeg sloga i riječi koje završavaju tim slogom.

Igra brojeva

Što su predmatematičke vještine i kako ih poticati već smo pisali. Evo nekoliko ideja! 

Kako bi dijete usvojilo brojevni pravac možete igrati igru “što je prije/poslije/između”. Npr. djetetu recite koji broj je prije 5,a poslije 7. 

Brojevima se možete igrati i zbrajajući, određujući što je veće, višlje, deblje, teže … Pustite mašti na volju!

Slovožder

Igra je vrlo jednostavna! Vaše zamišljeno čudovište pojest će sve što počinje zadanim slovom. Tako će Slovožder-A pojesti ananas, auto, antenu, anđela … sve čega se vaše dijete sjeti. 

Igru otežajte tako da Slovožder u nekom trenutku promijeni omiljeno početno slovo ili odluči da ne želi ništa što nije voće ili povrće. Otežati možete i tako da Slovožder počinje jesti samo ono što završava zadanim slovom. 

Pričam ti priču

Neka djeca vole priče, bajke i prepričavanje! Neka vaš zadatak na putovanju bude osmisliti neku priču, ali koristeći određene riječi koje označavaju vrijeme radnje, mjesto radnje, likove … Npr. neka dijete osmisli priču koja uključuje vilu, začarani dvorac, tamnu noć i zimu. 

 

Što kada ispucate sve ideje? Tada, u ograničenom trajanju, djeca mogu koristiti tablete i mobitele. No, pitanje je što im na tim uređajima ponuditi? 

Odgovor je jednostavan! Pia Mia i njezini prijatelji rado će vama i vašim mališanima, na zabavan i edukativan način, pomoći u “trošenju vremena”.

Pia Mia u svom interaktivnom sadržaju na tabletima i mobitelima nudi pregršt zabavnih igrica koje potiču cjelokupni razvoj vaše djece! A i za vas smo pripremili roditeljski priručnik i dodatne aktivnosti za poticanje cjelokupnog razvoja. 

Odgovori