Piamia Svjetski dan prijateljstva

Svjetski dan prijateljstva

Mlađa djeca prijateljstvo doživljavaju kao trenutno stanje, vrlo konkretno i pri tome su im važnije vanjske karakteristike (npr. prijatelj je netko s kim se volim igrati i tko se voli igrati sa mnom). Starija djeca na prijateljstvo gledaju kao na trajniji odnos tijekom kojeg su moguće povremene svađe i neslaganja te uzimaju u obzir i njegove apstraktnije značajke (npr. prijatelj je netko tko mi pomaže).

Prijateljstvo je poput škrinjice pune blaga koja može biti izvor osjećajnosti, intimnosti, zadovoljstva i društvenosti, a može nam pomoći u izgradnji pozitivne slike o sebi, samopouzdanja, socijalnih kompetencija i uzajamne podrške. Prijateljski odnosi su važan dio našeg života koji poticajno i pozitivno djeluju na nas.

“Ništa na ovom planetu nema veću cijenu od pravog prijateljstva.” (Toma Akvinski)
Kakav je pravi prijatelj?

Tijekom odrastanja važno je razgovarati s djecom koje su to osobine pravog prijatelja te što za vas predstavlja riječ prijatelj. Za Vas smo pripremili materijal koji možete ispisati i nakon razgovora upisati (opisati) pravog prijatelja. No, osim vrlina važno je djeci naglasiti kako, baš kao i kod njih samih, prijatelj ima i mane, ali da je upravo čar prijateljstva prihvaćanje prijatelja u njegovoj cjelini.
Prijedlog! Kod kuće na prazan papir nacrtajte siluetu prijatelja (dječaka/djevojčice) te u svaki dio tijela napišite neku osobinu koju ima neki od djetetovih prijatelja. Ovime dijete ne zamišlja idealno prijateljstvo nego ga potičemo da opiše svoje prijateljstvo ili svog prijatelja.