fbpx

Predmatematičke vještine

u prirodi i na otvorenom

Igra samo u kući?

Svi već znamo da je igra važna u razvoju djece te kako je ona najbolji način poučavanja djece. No često zaboravljamo kako gotovo svaki izlazak iz doma možemo pretvoriti u zabavnu igru koja je prepuna poticaja za usvajanje novih znanja i vještina. 

Odlazak u prirodu ili park odlična je prilika za razvoj predmatematičkih vještina. Igrati se možemo bez plastičnih igračaka istražujući i promatrajući.

Što su predmatematematičke vještine?

Pojam predmatematičke vještine odnosi se na niz znanja, činjenica i postupaka koje djeca usvajaju prije polaska u školu, a koja će im biti potrebna za razumijevanje matematike

Dijete u predškolskoj dobi uči o:

  • odnosima u prostoru (unutra – vani, gore – dolje, ispod – iznad)
  • odnosima predmeta (veće – manje, lako – teško)
  • svojstvima predmeta (tvrd – mekan, topao – hladan)
  • količini (jesu li dvije skupine predmeta jednake ili je neka skupina veća ili manja)
  • pojmu broja (brojenje, prebrojavanje, povezivanje broja i količine).

Brojimo, zbrajajmo!

Pronađite kamenčiće, grančice … Što god od prirodnih materijala pronađete tijekom šetnje, igre u parku ili istraživanja obližnje šume može nam poslužiti kao zabavan materijal za usvajanje automatiziranog, ali i brojanja s razumijevanjem. U dobi od 3 do 5 godina djeca mehanički broje do 10, a predškolci u dobi od 5 do 7 trebaju brojiti do 20 te unazad od 10 do 0.

Za starije predškolce zabavno je od prirodnih materijala pisati brojeve ili ih pak pisati u obližnjoj blatnoj lokvici. Djeca uče prepoznavati pojedine brojeve putem različitih osjetila te ih time brže usvajaju.

Uspoređujmo!

Priroda je odlično mjesto za uspoređivanje i suprotnosti. Pronađite nekoliko štapića te imenujte suprotnosti dugačko-kratko te debelo-tanko. Pronađite visoko i nisko stablo ili pak težak i lagan kamen. Razvrstajte predmete u dvije skupine. Usporedite, gdje ih je više, a gdje manje? 

Ako budete imali sreće, pronađite puža. Brojite koliko mu je potrebno da prijeđe jedno stopalo udaljenosti od mjesta gdje se nalazi. Brz je? Ili spor?

U prirodi na zabavan način usvajamo odnose u prostoru i odnose među predmetima. Gdje smo mi? Ispod drveta! A što je iznad nas? Oblak! I pokoja ptica! Više o razvoju prostornih odnosa potražite u članku logoped.hr portala.

Crtanje i slaganje geometrijskih oblika može biti zabavno!

Dijete već u dobi od 3 do 5 godina poznaje neke geometrijske oblike, a najčešće su to krug i trokut. Predškolci poznaju i kvadrat, pravokutnik. Crtajte ih kredom ili slažite od štapića. Od više likova složite neke predmete. Tako npr. od kvadrata i trokuta možemo napraviti pravu malu kućicu.

Čarobni svijet kukaca!

Kako bismo vam olakšali učenje predmatematičkih vještina za vrijeme kišnih dana pripremili smo vam nekoliko besplatnih radnih listova koje možete preuzeti i ispisati. Oni vam mogu poslužiti kao inspiracija za izradu vlastitih aktivnosti za vrijeme kišnih dana. 

A što kada nam nedostaje energije za osmišljavanje novih aktivnosti? Pia Mia slikovnica pravi je spas! Na zabavan i edukativan način putem igara potiče djecu u njihovom razvoju. Pravo rješenje za kišno vrijeme!

Pia Mia u parku

Pia Mia u parku namijenjena je djeci od 3 do 5 godina. Osim tiskanog izdanja slikovnica dolazi sa pripadajućom Android i iOS aplikacijom za igre i animacije u proširenoj stvarnosti. Osim igara slikovnica je obogaćena i sadržajem za roditelje. Pravi poklon za kišne dane!

Pia Mia ima novog prijatelja

Pia Mia u parku namijenjena je djeci od 5 do 7 godina. Osim tiskanog izdanja slikovnica dolazi sa pripadajućom Android i iOS aplikacijom za igre i animacije u proširenoj stvarnosti za razvoj fonološke svjesnosti. Odličan je način poticanja djece u razvoju predvještina čitanja i pisanja te kao logopedski materijal. Osim igara slikovnica je obogaćena i sadržajem za roditelje. Pravi poklon za kišne dane!

O nama

Pia Mia slikovnica vlasništvo je tvrtke Fabula21. stoljeća d.o.o.

info@piamia.hr
narudbe@piamia.hr
098 242 024

Plaćanje i dostava

Dostava u roku od 3 do 5 radnih dana na području RH.

Društvene mreže