fbpx

Čitanje s razumijevanjem

pet savjeta za bolje razumijevanje pročitanog

Što je čitanje s razumijevanjem?

Svima nam je jasno kako čitanjem usvajamo znanje, a kako bi ga usvojili spontano i bez problema, važna nam je dobra tehnika čitanja koja zahtijeva vježbu i ustrajnost. Djeca u nižim razredima osnovne škole vježbaju tehnike tečnosti i točnosti čitanja, a vrlo često se čitanje u školi provjerava upravo kroz čitanje s razumijevanjem.

Cilj čitanja je razumijevanje pročitanog odnosno razumijevanje pisanog teksta. Kao i tečnost i točnost, i razumijevanje se vježba. Nudimo vam 5 savjeta koji mogu pomoći vašem djetetu u boljem razumijevanju pročitanog:

1. Prepričavanje pročitanog. Prepričavanje svojim riječima onoga što smo pročitali pomaže upamćivanju, ali i boljem shvaćanju npr. nepoznatih riječi, određenih nedoumica ili zamršenih odnosa unutar teksta i sl.

2. Mentalne mape. Stvaranje mentalnih mapa za vrijeme čitanja nudi djetetu mogućnost vizualizacije pročitanog što uvelike olakšava upamćivanje odnosno razumijevanje.

3. Odgovaranje na pitanja. Postavljanje i odgovaranje na pitanja za vrijeme ili nakon čitanja pomaže djetetu prisjetiti se određenih detalja teksta, razjasniti određene nedoumice i prisjetiti se dijela teksta koji je djete možda zanemarilo te na taj način bolje razumjeti pročitano.

4. Stvaranje kronologije događaja. Nizanjem događaja pomoću znamenki i prema redu pojavljivanja uvelike olakšava djetetu razumijevanje dužeg, kompleksnijeg teksta.

5. Odaberi: točno ili netočno. Odlučivanje o točnosti iskaza koji je u vezi s tekstom koji je dijete pročitalo služi kao dobra provjera samog razumijevanja, nudi mogućnost ispravljanja krivog tumačenja i olakšava upamćivanje detalja.

Za vas smo pripremili besplatni radni materijal za školarce – čitanje s razumijevanjem na temu Valentinova i popratnim zadacima na tu temu. 

O nama

Pia Mia slikovnica vlasništvo je tvrtke Fabula21. stoljeća d.o.o.

info@piamia.hr
narudbe@piamia.hr
098 242 024

Plaćanje i dostava

Dostava u roku od 3 do 5 radnih dana na području RH.

Društvene mreže