fbpx

Božićno vrijeme i advent u duhu su darivanja. Darujemo svoje bližnje, one koji su u potrebi i one koji nas čine sretnima! Naravno, najradije darujemo one koji se darovima vesele i iščekuju ih s nestrpljenjem- djecu. U bespućima interneta i na policama brojnih trgovina možemo pronaći brojne poklone za naše mališane.

Predstavljamo vam 10 “neplastičnih” poklona za vaše mališane kojima ćete ih usrećiti za Božić ili u ovo adventsko vrijeme.

Domaći plastelin

Domaći plastelin

Svaki roditelj, u jednom trenutku, nakon kupljenih 123 komada plastelina odluči se na izradu vlastitog. Darujte svojoj djeci druženje za vrijeme pripreme plastelina, a u samu smjesu ubacite i dašak Božića – šljokice, snijeg ili nešto po vlastitom izboru. Recept za izradu plastelina potražite na stranici trubaimedo.com

Društvene igre za cijelu obitelj

Advent i Božić obilježeni su druženjem. Poklonite svojim klincima više vremena koje ćete provesti u zajedničkoj igri! Plastične igračke neće im biti potrebne. U tome nam mogu pomoći društvene igre. Mi volimo igre koje možemo upotrijebiti više puta i u različite “svrhe”. Alias Junior idealan je za velike i male. Mali mogu imenovati i “kupovati” predmete, a veliki igrati prema pravilima. Zabava i veselje su zagarantirani.

Alias junior

Izradite svoj album s fotografijama

DIY photo album

Najdraži pokloni su oni koji nose značenje. S djecom izradite vlastiti foto album. U fotografskom studiju izradite fotografije te ih zalijepite u vlastiti album. Djeca će uživati proučavajući vlastite i vaše fotografije iz djetinjstva. 

Priredite večer filmova

Budući da je u ovim vremenima gotovo nemoguće posjetiti kino, budite kreativni. Pripremite kino projekciju kod kuće! Izradite kino ulaznice, nudite kokice i sokove i uživajte u zajedničkom druženju. Božićni crtići i filmovi idealni su za obiteljska druženja.

Izradite obiteljske šalice

Za božićno jutro ispod dekice, svaki član obitelji treba šalicu! Odlična prigoda da zajednički ukrasite šalice za svakog člana. U lokalnom hobby art dućanu pronađite markere za keramiku. Pronađite šalice, i za kraj ispecite ih u pećnici.  

Slikovnica Pia Mia nudi aktivnosti za poticanje motoričkog razvoja djeteta. Također, prikazuje razvojne miljokaze odnosno skupove funkcionalnih vještina koje dijete stječe u određenoj dobi i na taj način nudi roditeljima jasniju sliku urednog motoričkog razvoja djeteta određene kronološke dobi.

Slikovnica Pia Mia roditeljima prikazuje jasna obilježja i karakteristike socio- emocionalnog razvoja djeteta određene kronološke dobi. Slikovnica nudi primjere aktivnosti, ali i smjernice koje prikazuju način na koji roditelji mogu strukturirati igru odnosno aktivnosti kojima se potiče socio- emocionalni razvoj djeteta.

Kroz Pia Mia slikovnicu, roditeljima se nudi uvid u karakteristike kognitivnog i spoznajnog razvoja djeteta određene kronološke dobi. S obzirom na navedene karakteristike i obilježja, roditelji mogu strukturirati aktivnosti kroz igru kojima će poticati kognitivni i spoznajni razvoj svog djeteta.

Poticanje komunikacijskog i jezično- govornog razvoja djeteta sastavni je dio slikovnice Pia Mia. Naime, slikovnica nudi aktivnosti kojima se kroz igru potiču navedene razvojne domene djeteta. Također, prikazujući razvojne miljokaze koji označavaju funkcionalna obilježja djeteta, lako prepoznatljiva u njihovu ponašanju i karakteristična za određenu razvojnu dob djeteta, roditeljima se nudi jasniji uvid u uredan komunikacijski i jezično- govorni razvoj djeteta određene kronološke dobi.

Poklonite im knjigu!

Zajedničke obiteljske večeri ne bi trebale proći bez zajedničkog čitanja. Pia Mia za vas je pripremila pametnu slikovnicu izrađenu od strane hrvatskih stručnjaka. Čitanjem djeci roditelji ostvaruju posebnu emocionalnu vezu, ali ih uče i svjesnosti o tisku. 

Drvena didaktika

Na društvenim mrežama i brojnim webshopovima možete pronaći didaktiku primjerenu dobi vašeg djeteta. Osim što je drvena te na takav način sigurnija za djecu, drvena didaktika je i trajnija. Sasvim sigurno će izdržati i nekoliko vlasnika. Jedna od stranica koja nudi dobno primjerenu didaktiku jest i Didaktik design.

"Busy wall"

Svaki tata sanja da će svom dječaku ili djevojčici izraditi neku igračku! Za one vještije postoje brojne igračke koje imaju nacrte i mogu se izraditi uz spretnije ruke. No, postoje i jednostavnije igračke koje možete izraditi čak i bez garaže i previše alata. Jedna od takvih zove se “busy wall”. Radi se o ploči s mnogo različitih motoričkih ili senzornih poticaja za vaše dijete. Uglavnom su to svakodnevni predmeti poput lokota, prekidača, utičnice i utikača i slično! Mašti na volju!

Naučite ih nešto novo

Porazgovarajte s vašom djecom o tome što bi novo voljeli naučiti. Možda tečaj stranog jezika ili tečaj lončarstva. Vrtlarstvo? Neka odaberu nešto što bi voljeli pohađati. Bit će to veliko iznenađenje!

Dan po volji!

Dopustite vašim mališanima da za Božić sami kreiraju dan. Neka odrede što ćete raditi zajednički, što će ručati i čime će se baviti cijeli dan. Neće to biti dan bez zabrana, ali barem s vrlo malo njih 🙂