fbpx

Čitanje prije spavanja - sigurna luka od strahova

Roditelji već od najranije dobi, svjesni važnosti, djecu okružuju slikovnicama te se trude čitati što češće. Koliko je čitanje djeci od najranije dobi važno, sigurni smo kako nije potrebno niti naglašavati, ali ono što je jednako važno jest i način na koji čitamo djeci. Brojna istraživanja govore nam kako značajan utjecaj na razvoj čitalačke pismenosti ima izranjajuća pismenost čiji razvoj potičemo upravo ranim izlaganjem tiskanom sadržaju.

Kada odrasla osoba čita djetetu između njih stvara se posebna emocionalna veza te se razvija osjećaj povjerenja i sigurnosti. Upravo čitanjem djeci pomažemo da prebrode strah koji nam se “uvukao” nakon potresa.

Prije početka zajedničkog čitanja svakako trebamo pronaći za to primjereno mjesto. Kako bismo bili usmjereni na slikovnicu te mogli potaknuti dijete na aktivno sudjelovanje, važno je iz okoline ukloniti sav sadržaj koji može biti ometajuć u našoj zajedničkoj čitateljskoj avanturi. Ugasite mobitele, tablete, televizore i sav sadržaj koji može odvući pažnju. Pronađite udobno, tiho i dovoljno svijetlo mjesto za čitanje.

Na što obratiti pozornosti?

Sada kada smo se udobno smjestili važno je djetetu istaknuti naslovnicu slikovnice koju ćemo čitati. S ciljem usvajanja svjesnosti o tisku kao nepromjenjivom mediju, važno je djeci skrenuti pažnju na naslov i autora slikovnice. Cjelokupno čitanje važno je popratiti usmjeravanjem i pokazivanjem – čak i dok čitamo retke prelaziti prstima. Upravo tako kod djece stvaramo jasnu vezu da ono što čitamo pronalazimo upravo u našim slovima, riječima i rečenicama.

Budite kreativni!

Često roditelji znaju reći kako je djeci čitanje dosadno! Onda im pričajmo! Djeca će sasvim sigurno tražiti da im priče koje im se sviđaju čitamo iznova i iznova. I to je uredu! U početku će upijati sve što im čitamo, a postupno ćemo moći prekinuti čitanje te im postaviti određena pitanja. „Što se dogodilo sljedeće?“, „Što je Crvenkapica onda napravila?“ neka su od pitanja koja mogu potaknuti djetetovu potrebu za prepričavanjem.

Zamjenite uloge

Vrlo brzo će naši mališani znati priču „od korica do korica“. Tada im pokušajte predložiti da jednu večer oni vama „pročitaju“ priču. Neka prstom kao i vi prolaze po recima, ali naravno priču prepričavaju. Starijim mališanima možemo u sredini priče predložiti da ju sami dovrše te na taj način potaknuti njihovo kreativno stvaranje.

Čitanje slikovnice u mnogome se razlikuje od čitanja knjiga za odrasle. Kvalitetne slikovnice, osim edukativnog i dobno primjerenog sadržaja, popraćene su i kvalitetnim ilustracijama koje su također važne, kako u odabiru slikovnice tako i u njenom čitanju. Sve zapisano u priči djeci mora biti zorno prikazano  ilustracijama. Upravo zbog toga djeca priču lakše prate, pamte i prepričavaju.

 

Kako bi dijete aktivno sudjelovalo u slikovnici, važno je izražajno čitati i dramatizirati. Dramatizacija nam omogućuje izražavanje emocija, neverbalnih gesti i izraza lica koje djetetu pobliže označuju određene događaje ili likove. Za vrijeme čitanja izmjenjujte glasove, naglašavajte likove, mjesto i vrijeme radnje, problem i kako su ga likovi u priči riješili. Upravo odgovori na ova pitanja predstavljaju nam temelj za kasnije čitanje s razumijevanjem, kao i za stvaranje vlastitih priča.

Razgovar prije i nakon čitanja!

Rano čitanje, osim stvaranja svjesnosti o tisku, omogućava i emocionalnu vezu s onime tko djetetu čita te ga potiče na empatiju. Ako se našem liku dogodilo nešto loše, tužan je ili sretan, ne propustite priliku te s djetetom porazgovarajte. „Kako bi se ti osjećao da se to dogodilo tebi?“, „Što ti misliš, zašto je to napravio/napravila?“

Odrasli često pretpostavljaju kako je određen sadržaj slikovnice presložen za dob njihove djece te ga izbjegavaju ili pojednostavljuju. Prije čitanja važno je porazgovarati s djetetom kako će u priči sigurno biti riječi koje možda neće razumjeti te da u bilo kojem trenutku može prekinuti priču i zatražiti objašnjenje. Predlažemo da prije zajedničkog čitanja samostalno pročitate tekst slikovnice te pronađete riječi koje vaše dijete možda neće razumjeti. U čitanju ih posebno istaknite i zastanite. Važno je da dijete poznaje sve riječi u priči kako bi moglo razumjeti i samu priču.

izvrsna su pitanja za poticanje socio-emocionalnog razvoja vaših mališana.

Onoliko koliko je važno čitati, važno je i znati kako to činiti. Sjetimo se vlastitih baka i majki koje su to činile najbolje na svijetu!

Pia Mia ima novog prijatelja

Slikovnica prilagođena djeci od 5-7 godina

Pia Mia ima novog prijatelja

Pia Mia u parku

Slikovnica prilagođena djeci od 3-5 godina

O nama

Pia Mia slikovnica vlasništvo je tvrtke Fabula21. stoljeća d.o.o.

info@piamia.hr
narudbe@piamia.hr
098 242 024

Browse

Društvene mreže